Født 29.4.2002 i England

Lusca Firework (Lusca Handsome Beau - Lusca Speedy Boy of Ardoon)

Lusca Firework . Etter å ha vært over i Nord-England og sett på jaktprøver i 1999, ble jeg året etter invitert til å dømme jaktprøve i Durhamområdet. På disse turene ble jeg godt kjent med et lite, men aktivt irsksettermiljø der borte og så endel gode irsksettere på jaktprøvene og i trening. Hunder som spesielt gjorde det godt var gjerne fra kennel Lusca i Dublin og/eller Erinvale i England. For de fleste irske som deltok, så var veien kort tilbake til Irland selv om de var født og levde i England.
Det som kjennetegnet de irske som gjorde det godt var høy intensitet søksmessig, meget bevisst og systematisk reviering og en intens og presis stand. Jeg fikk etter dette lyst til å ta inn valp fra disse linjene, og endte opp med en tispe fra et kull født hos Jean Brown utenfor Newcastle. Hun var "døpt" Lusca Firework der borte og ble tatt inn til Norge 3 mnd gammel. ( Hvis dere vil vite mer om hender i England kan dere gå inn på http://www.ardoon.com/. Her står det mye om forfedrene til Lusca, om trening av hunder o.l., men ikke alt er like oppdatert til idag).
Valpen kom til Gardermoen i fly fra Edinbourgh i juli 2002 og ble hetende "Lusca".
En oppvakt liten frøken på hytta i august 2002.

Jakt- og prøvehund, Utstilling

Prøvehunden Lusca:
Lusca var lærevillig og virket lett å dressere mht grunndressuren hjemme. Var veldig "eager to please" på alle måter, så da hun tok stand og vi hadde rimelig kontroll på senvinteren 2003, startet vi i UK på høsten. Var litt preget av situasjonen i partiet i starten av dagen, men gikk seg opp og fikk utmerkede søkskarakterer flere ganger. Lyktes imidlertid ikke fugl på de 3 prøvene vi stilte, og ble også litt rå med ettergåing.
Strammet inn dressuren, bl.a med tvangsapport, og hadde det klart på trening i AK, men på prøve følte hun konkurransen, giret seg opp et hakk som gav 6-ere på jaktlyst, fart og stil, men reisen ble for rå og vi sprakk fra toppremien flere ganger det første AK-året. Det ble så 3x2.AK høsten og vinteren 2005/06, før vi fikk 1.Ak høsten 2007 i Haltdalen. Vinteren etter slo hun så til med 1.VK i kvalifiseringen og 4. VK i finalen også i Haltdalen. Har senere plukket mange VK-premier, men har vært endel forstyrret av innbilt svangerskap, fødsler og at far etterhvert ikke orker å bruke en hel dag på en VK-start.
"Starter i stor, fin fart, lett og uanstrengt stil og aksjon. Dekker terrenget godt i bredde og dybde. Samarbeid OK. Går et utmerket 2.slipp, behersker medvind og finnes i stram, fin stand. Reiser på ordre, fugl letter presist foran Lusca og er rolig i oppflukt og skudd. Utreder OK. Fortsetter sitt meget gode søk hele dagen og fortjener i dag 1.pr AK. Apportbevis forelagt. 5-5-5-6-4-4-4. P.E Lund."
For jaktprøveresultater, se under premiehunder!


Jakthunden Lusca:
Lusca er en topp hund å jakte med, spesielt i høyfjellet. Jobber intenst i timevis med stort format. Hun må følges med på, ellers kan hun være vanskelig å finne i stand. Men hun står veldig stødig, tjuvreiser aldri, og reiser fuglen i etapper sammen fører. Lite støkk og nesten aldri tomstand, gjør at det blir effektivt og artig. Er ikke så veldig ivrig på å apportere død, varm rype, men plukker opp ved sjkadeskyting og bringer til far. Blir litt drøy i skogen, men jakter gjerne og både orre og storfugl står på merritlista. En ærlig og bherlig hund å jakte med som gir seg aldri.

Utstilling:
Lusca er ikke noen spesiell utstillingshund. I England er rasen delt i showdogs og jakthunder, og jakthunder stiller ikke på utstilling. Derfor avler de lite eksteriør på jakthundene der borte. Men Lusca får 1.AK glatt og er med et stykke opp i vinner-kåringen før det stopper opp:
"Under middels stor av meget god type. Bra hode, god overlinje. Tilstrekkelige vinkler, solid benstamme. Paraliell for- og bakfra. God pels, bra farve, bra bevegelser. 1.JK, 2.JKK, HP. Hilde Kvithyll 24.5.2003.
Lusca i intens stand på vårrype ved Dagvola i 2004. Veldig sikker i stand, men litt rå i reisen.

Avlstispa Lusca

Lusca har nå hatt 3 kull med tilsammen 27 valper.  Hun har vært en skikkelig god mor til sine valper, har lært fra kull til kull, og spesielt hvordan hun håndterte siste kull med 11 stk har vært imponerende.
I første kull med D' Figo av Miessevarri kom det 8 valper. 7 er røntget og alle er fri. 3 er premiert på jakt, derav Molly med 1.UK og 1.AK . Ellers har Celtic Spirit til Jan-Erik Faugstadmo plukket mange premier i både UK og AK, men foreløpig mangler toppremeien. I Bergen har Attilla til Eirin Rygg fått premier i både UK og AK, men også her mangler toppen. Flere har stilt på prøve, men ikke lyktes hittil (Robin, Dexter).
I 2. kull med Imingens Toy ble det 9 valper. Her er alle røntget fri (4 A, 5 B). Flere har stilt på prøve i UK (Kaizer, Stella,Hera, Arja) og høsten 2009 fikk Hera en 2.UK og Stella 2x.1UK. Kaizer fikk sin velfortjente 1.AK, og har senere fårr flere VK-premier. Tilbakemeldingene fra jakt er veldig positive på mange.
I 3.kull med irskimporten Drumrue Jet (Bikko) ble det hele 11 valper. Her er 7 røntget og er enten A eller B. Foreløpig er Barack premiert med flere 2.UK/AK på jakt, og har fått hele 4 CERT på utstilling mot alle odds! Dette er Working Dogs i England/Irland og de stiller aldri på utstilling der borte. Artig at de da her kan fungere som "dual purpose" og hevde seg godt både på jaktprøve og utstilling.
Lusca døde dessverre våren 2011, bare 9 år gammel av kreft i lunger/skjelett.
Kull på 11 med Drumrue Jet

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.02 | 17:09

Hei! Vi er interessert i en irsk setter valp. Vi har tidligere hatt 2 eng setter og 1 gordon setter. Det er nå over 2 år siden (Tira nesten 14 år døde) Savner h

...
12.04 | 22:41

Hei,
Beklager, men vi har ikke planer om flere kull på Bonnie.

...
09.04 | 19:53

Hei, vi ønsker oss en valp om et år, tispe. Er det mulig å sette seg på venteliste? Har dere fortsatt lange ventelister?
Vennlig hilsen Ylva Kvaale

...
23.03 | 20:51

Bekilager, men alle valpene er solgt!

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE