Råd og dåd for dressuren basert på egen erfaring

Gode råd for dressur av valper

Lagt inn 15.3:
Leiking med ball som skal kastes og hentes er som regel artig og er en oppdragelse mot apport. De fleste vil oppleve at valpen springer etter med en gang og når den får tak i den skal den ha den selv og stikker unna. Det dere kan gjøre er å holde på i en trang gang med f.eks en dør på den ene sida i enden. Sett deg ved døra med valpen å få den til å sitte, hold lett i halsbåndet og kast/trill ballen. Si JA og slipp akkurat i den er i ferd med å stoppe. Valpen vil da springe fram, ta den å komme tilbake for å komme seg ut igjennom døra. Der fanger der ham vennlig opp, sier takk og masse ros når dere tar ballen ut av munnen dens. Så kaster dere på nytt. Ikke gjenta for lenge, da blir den lei. Alternativt kan dere også sette på den et fleksibånd på 8-10 meter og trekk den til dere for å få ballen. De fleste vil etterhvert skjønne poenget med at leiken fortsetter hvis de kommer tilbake.

Stand på rypevinge: Flere har holdt på litt med dette. Fest rypevingen i en snor, fiskesnøre e.l på en stang/fiskestang. Heng den foran valpen og se hva som skjer. den står gjerne litt avventende i starten, men etterhvert vil den nok også stivne. Si JA og rykk opp vingen når den nesten er framme. Da skal hvalpen helst sette seg på SITT. Fint om man er 2 når man holder på, da kan man hjelpe til litt med å holde i ro og eventuelt å sitte. Lykke til.

Lagt inn ca 1.2.2010:
TILLIT: Det viktigste dere gjør nå de første ukene er å prege valpen på dere og bygge opp dens tillit til at dere alltid vil den godt. Dere kan si nei, eventuelt ta litt i nakken, men husk å trøste, rose, kose så snart den slutter med det uønskede. Straff den ALDRI når dere får tak i den etter at den f.eks ikke ville komme, la seg koble/fange, vær tolmodig, tell til tre, ikke bli sint.

KOM, SITT og DEKK: Dette er stort sett hva en fuglehund bør kunne, men det bør den da også kunne godt, det bør nærmest være ryggmargsreflekser, spesielt de 2 siste. Får dere dette inn før dere tar hunden i fjellet, eventuelt finner rype, er dere spart for mye jobbing senere.
Disse tingene kan leikes inn allerede fra valpen er liten ved at ordene brukes når valpen gjør disse tingene allikevel. Når den kommer springende mot deg og inn til deg, si KOM og gi gjerne en godbit. Når den setter seg foran deg og ser opp, si SITT og forsterk med ros/godbit, likedan når den legger seg ned av en eller annen grunn. Når så valpen vet hva ordene betyr, kan dere etterhvert begynne å forvente at den skal gjøre det på kommando. Men ikke prøv det før dere tror at den adlyder. Og si kommandoordet bare 1 - en gang, forsterk med et grynt, knurr eller en annen misshagslyd hvis de ikke adlyder. Ikke gå for fort frem!!

SPISING: Gå over til 3 ganger om dag, det går fint nå. Gi de eventuelt en tørr brødskalk, en liten tørrfiskbit eller eventuelt griseøre å tygge på i mellom. De er vant til å få foret med litt vann på, men dere kan også eventuelt prøve det tørt f.eks en gang om dag. Husk alltid at rent vann skal være tilgjengelig.

BITING: Valpene biter gjerne i alt de finner og er borti, også på hender i forbindelse med leik og annen kontakt. Dette er en adferd som nok går over av seg selv vanligvis når de får nye tenner i 4-5 mnd's alder. Men vi kan også prøve å unngå det ved å vri hånda unna munnen, avlede ved å gi valpen noe annet å bite i, eller også dempe ned leiken slik at den blir roligere.

HUSREIN: Få valpen ut, gjerne til en fast plass, så snart den våkner etter lengre tids ro, eller etter at den har spist. Da skal de vanligvis tisse/bæsje og dette vil de gjerne gjøre på et sugende underlag, f.eks snø, gress, eller utlagt sagflis/spon. Forsterk gjerne med å si tiss eller bæsj og la valpen bevege seg. Ros veldig etter endt oppgave.

KONSEKVENS OG GODE VANER: All dressur er basert på forutsigbar, konsekvent oppførsel fra dressør.  Hundene er vanedyr så hvis du alltid gjør ting like dan og etter vanlig oppskrift så lærer valpen fort og du unngår at den blir usikker.
Sitt på avstand går greit med godbit og gradvis økning av avstand. Taiga II i fri dressur.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

12.04 | 22:41

Hei,
Beklager, men vi har ikke planer om flere kull på Bonnie.

...
09.04 | 19:53

Hei, vi ønsker oss en valp om et år, tispe. Er det mulig å sette seg på venteliste? Har dere fortsatt lange ventelister?
Vennlig hilsen Ylva Kvaale

...
23.03 | 20:51

Bekilager, men alle valpene er solgt!

...
23.03 | 20:27

Hei! Er alle valpene solgt?

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE